Usturoiul consumat pe stomacul gol este un puternic antibiotic natural. De ce este mai eficient atunci cand il mananci inainte de micul dejun? Pentru ca bacteriile sunt supraexpuse dimineata, astfel incat acestea nu se pot apara impotriva puterii sale extraordinare.
“Usturoiul contine compusi sulfurati, dintre care
alicina este cea mai activa substanta. Acesti compusi sunt cunoscuti de
foarte multa vreme pentru efectele lor terapeutice: scaderea tensiunii
arteriale, scaderea colesterolului rau, efect antimicrobian, combaterea
micozelor cutanate, prevenirea racelilor, stimularea imunitatii (ca si
alte plante similare, hrean, ceapa etc.)”, explica medicul nutritionist
Corina Zugravu, potrivit doctorulzilei.ro.
Allicina din usturoi stimuleaza peretii stomacului si ai
intestinelor pentru a secreta enzime digestive. La fumatori, usturoiul
usureaza expectoratia, fluidizind secretiile datorate excesului de tutun
si s-ar parea ca reduce efectele negative ale nicotinei. Mincat pe
piine, ajuta la scaderea zaharului in organism.
Usturoiul este considerat unul dintre cele mai puternice alimente
detoxifiante. Te poate scapa de paraziti si viermi intestinali si
previne boli precum tifos, diabet, depresie si unele tipuri de cancer.
Persoanele care sunt alergice la usturoi nu ar trebui sa il consume
crud si daca observa iritatii pe piele, dureri de cap sau cresterea
temperaturii, sa nu il mai consume deloc. Unele studii au aratat ca
usturoiul poate avea efecte secundare in cazul celor care iau
medicamente pentru tratatrea HIV/SIDA.
Usturoiul poate fi gasit si sub forma de praf, granule sau
deshidratat, insa consumat in stare naturala, crud, este cel mai
sanatos. Nutritionistii recomanda sa fie zdrobit si consumat dupa
cinci-zece minute, intrucat, spre deosebire de alte plante sau legume,
prin oxidare se activeaza principiile active.
In ceea ce priveste cantitatea, niciodata nu este prea mult.
“Pentru a beneficia de efectele pozitive, se recomanda cel putin o
capatana de usturoi pe zi. Respiratia urat mirositoare sau mirosul
specific al transpiratiei sunt efecte adverse minore in comparatie cu
beneficiile. Pentru ca poate fi mai greu de digerat, se recomanda
scoaterea partii din mijloc, mai iute, sau invelirea lui in folie de
aluminiu si coacerea timp de 10-15 minute, fara degradarea
substantelor”, recomanda nutritionistul Corina Zugravu.
Pentru tuberculoza mananca o capatana de usturoi pe zi. Daca ai
probleme cu bronhiile, poti prepara o infuzie speciala. Ai nevoie de
200g de usturoi, 700g de zahar rafinat si 1000g de apa. Fierbe apa cu
usturoiul si adauga apoi zaharul. Bea trei linguri din infuzie zilnic.
Pentru bronsita incearca urmatorul remediu: intr-o sticla de un
litru se pune o treime usturoi pisat bine si doua treimi alcool. Se tine
la macerat 15 zile. Se consuma sub forma de picaturi. Se incepe cura cu
trei picaturi intr-un pahar cu apa calda, baut dimineata pe stomacul
gol. Se creste doza in fiecare zi cu cite o picatura pina se ajunge la
25 de picaturi si apoi se scade zilnic cite o picatura pina se ajunge la
trei picaturi.
Pentru o buna circulatie: 400 g de usturoi pisat se pun intr-un vas
cu o jumatate de litru de rachiu de cidru. Se lasa la macerat 15 zile
intr-un loc insorit si se agita in fiecare zi. Se filtreaza. Se iau cite
20 de picaturi, de doua ori pe zi, dizolvate in putina apa.
Pentru intarirea imunitatii, pentru o stare generala mai buna,
pentru prevenirea diferitelor infectii, este de ajutor cura anuala cu
usturoi. Dureaza trei saptamini si consta in administrarea de dimineata,
pe stomacul gol, a sucului obtinut prin mixarea a trei catei de
usturoi, fara sa se manince nimic pina la ora prinzului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu