Sfaturi eficiente de a scadea colesterolul

Este ingrijorator faptul ca cele mai multe dintre alimentele pe care le consumam contin grasimi saturate iar organismul transforma aceste grasimi in colesterol, favorizand blocarea arterelor si aparitia bolilor de inima.

Iata asadar 10 modalitati prin care poti reduce colesterolul din organism:

1.CONSUMA MAI PUTINE GRASIMI SATURATE

Grasimile saturate cresc cantitatea de colesterol din sange. Cotlete de miel, friptura de vita, friptura de porc, pulpa de rata – toate sunt delicioase insa au un continut ridicat de grasimi saturate, ceea ce inseamna ca nu sunt deloc benefice pentru sanatatea ta. Poti indeparta grasimea vizibila insa chiar si carnea ramasa contine suficiente grasimi saturate. Doar pentru ca nu le mai vezi, nu inseamna ca nu sunt acolo!
 
In cele mai multe cazuri, alimentele contin grasimi saturate si asta include ouale, carnatii, sarmalele, burgerii, micii, untul sau branza. Ce poti face este sa optezi pentru carne organica, spre exemplu. Nu uita ca toate produsele de patiserie sunt si ele bogate in grasimi saturate, inclusiv croissantele, si ca uleiurile de cocos si de palmier, adesea folosite in alimentele procesate, contin si ele grasimi nesanatoase pentru organism.

2.CONSUMA MAI MULTE GRASIMI MONO-SATURATE

Da, exista si grasimi sanatoase, benefice pentru organism. Le poti gasi in masline, arahide, migdale sau avocado. Aceste alimente nu numai ca au un aport important de grasimi de care organismul tau are nevoie, dar ajuta si la scaderea colesterolului de tip LDL.

3.CONSUMA CANTITATI MODESTE DE GRASIMI POLI-NESATURATE

Uleiul de floarea soarelui, de sofran si mai ales uleiul de rapita ajuta la scaderea colesterolului de tip LDL dar scad in acelasi timp si cantitatea de colesterol sanatos, cel de tip HDL. Dintre ele, uleiul de rapita are cea mai mica influenta asupra colesterolului HDL.

4.PROFITA DE EFECTELE MIRACULOASE ALE GRASIMILOR OMEGA-3

Grasimile omega-3 previn coagularea sangelui, bolile arteriale si bolile de inima. Le poti gasi in orice peste gras cum ar fi somonul, sardinele, heringul, macroul, tonul sau pastravul. Pestele este foarte sanatos pentru organism si in plus poti prepara retete delicioase in doar 15-30 de minute.

5.OPTEAZA PENTRU OVAZ

Celebrul terci de ovaz pare sa fie solutia miraculoasa daca vrei sa reduci nivelul colesterolului din sange. Fibrele solubile din componenta ovazului pot fi folosite atat ca tratament cat si ca preventie atunci cand vine vorba de colesterol. Incearca sa prepari terciul de ovaz fara sare si smantana; apa si laptele, in cantitati egale, sunt toate ingredientele de care ai nevoie. In felul acesta vei obtine cele mai sanatoase si cele mai putin costisitoare cereale cu care iti poti incepe diminetile. Mai poti adauga ovaz in supe, tocanite sau biscuiti de casa. Sau poti incerca o reteta traditionala scotiana delicioasa: hering tapetat in ovaz.

6. CONSUMA CEREALE INTEGRALE IN CANTITATI CAT MAI MARI

Paste integrale, paine integrala, orez brun, orz, secara – toate acestea sunt o sursa excelenta de fibre si tin sub control nivelul de colesterol din sange.

7.NU TREBUIE SA EXCLUZI COLESTEROLUL DIN DIETA

Oua, ficat, rinichi, crustacee, avocado – acestea sunt doar cateva dintre alimentele care contin colesterol, insa acest tip de colesterol este sanatos si in acelasi timp prea putin important fata de cantitatile de grasimi saturate din dieta zilnica. Consumul acestora ar trebui tinut sub stricta observatie doar de catre acele persoane care stiu ca au probleme de sanatate din cauza unui nivel ridicat de colesterol.

8.MANANCA MAI MULTE MERE SI PERE

Merele si perele sunt bogate in pectina, o fibra solubila care ajuta organismul sa elimine colesterolul. Un mar sau o para pe zi pot cu adevarat sa te tina departe de doctor, sau, mai exact de cardiolog

9.CINCI PORTII DE LEGUME SI FRUCTE IN FIECARE ZI

Cinci gustari pe zi constand in fructe sau legume proaspete pot fi o arma puternica in lupta cu colesterolul. Daca nu stii exact cam cate ar trebui sa consumi, cele cinci portii ar trebui sa cantareasca impreuna aproximativ 500 de grame, iar asta nu include cartofii.

10.MANANCA FASOLE

Toate tipurile de fasole ajuta la scaderea colesterolului. Cele mai eficiente sunt boabele de soia deoarece contin cei mai naturali hormoni din plante.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu