Cu o concentrație mare de vitamina C, fructele mici și roșii de măceș întăresc imunitatea și previn virozele specifice schimbărilor de sezon. De asemenea, măceșele au în compoziție și alte substanțe care combat oboseala și dau o stare de bine.
În plus, măceșele sunt pline de vitamine. Pulpa de măceșe este
campioană absolută la vitamina C, însă fructele mai conțin şi vitaminele
B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale,
vitaminele A, E şi zaharuri. Din măceșe se pot realiza mai multe
preparate cu virtuți terapeutice: ceai, sirop, vin medicinal, suc sau
dulceață.
Îmbunătăţeşte poftă de mâncare, favorizează dezvoltarea normală a sistemului nervos, previne bolile infecţioase şi complicaţiile acestora. La sugari, se administrează infuzia combinată de măceşe, câte 100-200 ml pe zi, cu minimum 30 de minute înainte de alăptare.
Siropul de măceșe
Peste 200 grame de pulbere de pulpă de măceşe fără samburi se pun 800 ml de apă clocotită, după care se lasă la macerat timp de 12 ore. Se adaugă 500 de grame de zahăr brun, se amestecă bine la foc foarte mic (preparatul nu trebuie să clocotească!), după care se pune în borcane mici cu filet. Aceste borcane se sterilizează în cuptor (de preferinţă la 80 de grade, nu mai mult) vreme de 40 de minute, după care se lasă să se răcească gradat. Se administrează zilnic, câte 4-6 linguri, din preparatul astfel obţinut.La ce este bun siropul de măceșe – boli de inimă
Toamna şi primăvara se face un tratament de o luna cu sirop de măceşe, din care se consumă 4-6 linguriţe pe zi, pe stomacul gol. Vitamina C, bioflavonoidele, vitaminele din complexul B conţinute de pulpă măceşelor previn ateroscleroza, ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condiţiile de stres, previn puseele de hipertensiune. Fiind bogate în acizi organici (pectici), măceşele reglează şi nivelul colesterolului.La ce este bun siropul de măceșe – anemie la copii
Se administrează siropul de măceşe, câte 3-4 linguriţe pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză. Acest sirop, cu tot cu pulpă, este foarte bogat în vitamina C şi în vitamine din complexul B, în fier şi în magneziu.Îmbunătăţeşte poftă de mâncare, favorizează dezvoltarea normală a sistemului nervos, previne bolile infecţioase şi complicaţiile acestora. La sugari, se administrează infuzia combinată de măceşe, câte 100-200 ml pe zi, cu minimum 30 de minute înainte de alăptare.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu