Se spune ca un pahar cu vin rosu la masa este 'sfant'. Nimeni nu vorbeste insa despre vinul alb,
care in timpul verii atrage mai mult ca oricand datorita faptului ca se
serveste rece, relateaza cotidianul spaniol El Pais, care prezinta
opiniile mai multor experti privind virtutile vinului.
Care sunt beneficiile vinului? 'Consumul moderat
ajuta la prevenirea bolilor de inima si imbunatateste sistemul
imunitar', spune expertul in nutritie Rubén Bravo. Vinul contine o mare
cantitate de minerale, precum potasiul, calciul sau magneziul, si
vitamine hidrosolubile, ca B1, B2, B5 si B6 ('cele din acest grup
intervin in functionarea sistemului imunitar, nervos si mentin sanatatea
pielii si tonusul muscular'), iar intr-o mai mica masura, acid folic,
vitamina B12 si vitamina C. Vinul prezinta si alte avantaje. 'Este bogat
in resveratrol, cu dovedite proprietati antioxidante', adauga expertul.
Potrivit British Medical Journal (BMJ), cantitatea recomandabila este
de un pahar de vin pe zi (5 mg de alcool).
Ce efecte are consumul de vin asupra sistemului cardiovascular?
Exista numeroase studii despre posibilele beneficii ale vinului in ceea
ce priveste sanatatea omului, dar problema 'nu este atat de simpla',
afirma cardiologul Esteban López de Sá de la 'Hospital Universitario La
Paz' din Madrid. 'Astfel de studii nu se pot face la fel ca atunci cand
se testeaza, de exemplu, un medicament. Sunt mai degraba asocieri: se
poate spune ca exista un risc mai mic de a suferi de boli coronariene
precum angina pectorala sau infarctul miocardic in cazul pacientilor
care consumau acea cantitate moderata de vin rosu. Aceasta nu inseamna
insa ca noi, medicii, il vom recomanda pe reteta si cu atat mai putin
cuiva care nu are obiceiul de a consuma vin. Trebuie sa spunem, de
asemenea, ca, de exemplu, consumul lui nu ar fi recomandat pentru o
persoana cu insuficienta cardiaca'. Exista chiar curente stiintifice
care neaga beneficiile vinului.
Cine trebuie sa evite consumul de vin? 'De
exemplu, trebuie sa-l evite femeile insarcinate sau care alapteaza,
persoanele care iau anumite medicamente si pacientii cu boli hepatice',
spune medicul Javier Graus de la 'Hospital Universitario Ramón y Cajal'
din Madrid.
De ce se recomanda mai mult vinul rosu decat cel alb?
Secretul este in pielita boabelor de struguri din care se face vinul,
pentru ca in ea se afla acele substante benefice. 'Principala diferenta
in ceea ce priveste elaborarea vinurilor rosii si albe consta in faptul
ca vinul alb se face pur si simplu prin strivirea strugurilor albi
pentru a se obtine un lichid (mustul alb) care apoi fermenteaza singur
pana se transforma in vin', explica Rafael Somonte, enolog si director
tehnic la cramele 'Dominio de Tares' din provincia León (nord-vestul
Spaniei). 'La elaborarea vinului rosu, pielita strugurilor rosii, cu
inaltul ei continut de polifenoli (cu proprietati antioxidante), se
macereaza impreuna cu mustul timp de circa 20 de zile'. Vinul rosu
fermenteaza in contact cu tescovina (ceea ce ramane dupa stoarcerea
strugurilor) si, astfel, pigmentii si diferitele elemente benefice din
pielita trec in vin.
Cantitatea substantelor antioxidante este mai mare in vinul rosu
decat in vinul alb, subliniaza Vanesa León, nutritionist in cadrul
Asociatiei de dieteticieni nutritionisti din Madrid ('Asociación de
Dietistas Nutricionistas de Madrid', ADDINMA). In cazul vinului rosu, se
mentine pielita strugurilor, unde se afla cea mai mare cantitate de
antioxidanti, precum celebrul resveratrol, care a trezit un mare interes
stiintific. Aceste substante au capacitatea de a reduce oxidarea unor
grasimi care circula in sange, precum colesterolul LDL (colesterolul
rau), si de a evita astfel lipirea de peretii arterelor. Resveratrolul
are o activitate antioxidanta, adica previne imbatranirea prematura a
celulelor organismului. Totusi, pentru a se obtine acest beneficiu ar
trebui sa se ingereze o cantitate de vin mult mai mare decat cea
recomandata, fapt pentru care industria a realizat deja diverse
preparate cu resveratrol in doze mai mari decat cele prezente in vin,
explica nutritionistul.
Toate vinurile rosii sunt la fel? 'Nu chiar',
observa Rubén Bravo. 'In functie de tipul strugurilor care se utilizeaza
la elaborarea vinurilor, concentratiile de resveratrol vor fi mai mici
sau mai mari'. Concret, vinurile 'Pinot Noir' sau 'Merlot' vor avea mai
multi antioxidanti decat cele produse din alte soiuri de vita-de-vie.
Care este cantitatea adecvata? Se recomanda limitarea consumului la
unul sau doua pahare pe zi. Consumul a circa 200-250 de mililitri
contribuie la vasodilatatie si are un efect antioxidant, fapt ce a fost
asociat cu o mai mica incidenta a infarctului miocardic si a bolii
coronariene, in comparatie cu persoanele care nu consuma deloc vin, dupa
cum explica nutritionistul Vanesa León. 'Cresterea consumului pentru a
beneficia de antioxidanti poate, din contra, sa mareasca rata
mortalitatii totale si a celei cauzate de boli cardiovasculare. In
exces, provoaca intoxicatie acuta sau cronica, scaderi bruste ale
tensiunii, tulburari psihice si de ritm cardiac, leziuni neuronale pe
termen lung, dependenta', spune Vanesa León. Javier Graus ii da
dreptate, afirmand ca abuzul va inlocui efectul revitalizant prin
somnolenta si durere de cap, marind riscul de hepatotoxicitate, in
special in cazul femeilor, scrie Agerpres.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu