Proprietati nutritive ale spanacului

Spanacul este o planta comestibila cu flori din familia Amaranthaceae. Asia centrala si de sud-vest este regiunea de origine a spanacului. Cu totii am auzit povestea legata de “mananca spanac ca sa faci muschi” spusa de parintii nostri si, dupa indelungi analize, s-a ajuns la concluzia ca exista si o doza de adevar in aceste vorbe.
Istoria spanacului
In Nepal se gasesc forme primitive de spanac, acest fapt duce la ipoteza ca Nepalul ar fi regiunea unde a fost “domesticit” spanacul.
Dupa cuceririle timpurii ale musulmanilor, planta a fost dusa in noi locuri si a inceput sa fie cultivata. In anul 647 a ajuns in China, adusa probabil de persani. In secolul al 11-lea spanacul era deja o planta des intalnita in bucataria mulsulmana.
Catherina de Medici consuma foarte mult spanac, iar acest lucru se intampla in jurul celui de-al 16-lea secol. Cand a parasit Italia pentru a se casatori cu regele Frantei, ea a luat cantitati mari de spanac cat si bucatarii care stiau cum sa ii prepare felurile preferate de mancare pe baza de spanac. Aceasta a locuit in Florenta si, pornind de la obiceiul sau de a consuma spanac sub diferite forme, orice fel de mancare pregatit pe un pat de spanac poarta denumirea “a la Florentine”.
Proprietati nutritive ale spanacului
Spanacul este de foarte mult timp considerat ca o sursa bogata de fier si calciu. Din pacate, fierul gasit in spanac este asimilat de corpul uman doar daca este insotit de vitamina C. Tipul de fier continut de spanac este diferit de cel gasit in carne. Acesta din urma este usor absorbit de organism si nu necesita prezenta altui element chimic. Consumul excesiv de spanac, pentru unele persoane, poate conduce la formarea asa-ziselor pietre la rinichi.
Spanacul este bogat in calciu
Ca un cerc vicios, prin care se anuleaza o substanta prin alta substanta, calciul si zincul impiedica in mod substantial absorbtia fierului in organism. Analizand situatia, putem spune ca, desi este foarte bogat in calciu, nu este o planta pe care sa ne bazam cu adevarat pentru procurarea necesarului de calciu.
In bucataria romaneasca spanacul ocupa un loc fruntas, felurite retete cu spanac sunt prezentate in diverse carti de gatit. Un mod foarte popular de pregatire este sub forma de fiertura si, dupa gust, se adauga un ou ochi. De asemenea, spanacul mai este gatit si sub forma de ciorba sau este folosit ca garnitura la diverse feluri de mancare.
Desi nu este absorbit in proportia necesara unui organism sanatos, spanacul contine foarte multe vitamine si minerale vitale dezvoltarii si intretinerii organismului nostru.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu