Cauza surprinzatoare a bolii Alzheimer

Dementele si boala Alzheimer afecteaza frecvent persoanele trecute de 65 de ani, iar lumea stiintifica cauta inca toate cauzele acestei afectiuni. Un nou studiu pe aceasta problema ofera o teorie fascinanta: unele cazuri de Alzheimer pot fi determinate de o simpla ciuperca cerebrala.

Studiul aparut in Nature Scientific Reports creeaza controverse in comunitatea stiintifica. Cercetatorii din domeniul biologiei moleculare, Diana Pisa, Luis Carrasco si colegii lor au studiat 25 de cadavre, dintre care 14 apartineau oamenilor bolnavi de Alzheimer. Ce au descoperit acesti savanti pare a fi incredibil. Toti cei 14 care au fost bolnavi de Alzheimer au avut o infectie fungica.

Diana Pisa si colegii sai nu exclud posibilitatea ca dementa sa fie cauzata de o ciuperca. Astazi exista numeroase tratamente pentru infectiile fungice cunoscute, iar cercetatorii afirma ca urmatorul pas este sa fie testata eficacitatea acestor medicamente pe exponenti care sufera de Alzheimer.

"Cauza bolii Alzheimer este bine-inteleasa. In anumite familii nefericite, boala pare a fi o tulburare mostenita cauzata de unele mutatii la nivel genetic. In cazul in care infectiile fungice ar fi ultima cauza, mutatiile genetice ar trebui sa faca transportatorii sai sensibili, iar 100% dintre acestia ajung sa fie infectati, ceea ce este putin posibil", afirma neurologul John Hardy de la University College din Londra.

Este foarte posibil, precum in cazul cancerului, ca maladia Alzheimer sa nu aiba o singura cauza, ci mai multe. Pot exista zeci de motive din cauza carora oamenii dezvolta dementa, iar fiecare dintre ele sa necesite tratamente diferite. In cazul in care acest studiu va duce la, cel putin, un tratament contra dementei, va fi o victorie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu