Găsită prin toate grădinile, este folosită îndeosebi la prepararea unei
delicioase salate cu hrean. Sursă bogată de vitamina B, fosfaţi, mangan
şi potasiu, este un medicament extrem de eficient.
Sfecla roşie este unul dintre cei mai
puternici antioxidanţi naturali, vindecă anemia, curăţă sângele, previne
şi combate leucemia, dar şi alte tipuri de cancer, scade tensiunea
arterială, este un adevărat energizant natural şi detoxifică ficatul.
Iată doar câteva dintre efectele miraculoase ale uneia dintre cele mai
banale legume: sfecla roşie.
Practic, atunci când vorbim de sfecla roşie, vorbim despre rădăcina
acestei plante şi mai puţin de frunzele acesteia, care - chiar dacă şi
ele au anumite proprietăţi benefice - nu reuşesc să pună în umbră
rădăcina. De culoare roşu închis, rezistentă la frig şi consumată de
obicei fiartă sau crudă în combinaţie cu alte rădăcinoase, sfecla roşie
conţine o multitudine de vitamine şi minerale care o impun drept un
adevărat aliment-minune.
Sfecla roşie reprezintă o sursă bogată de vitamina B, fosfaţi, mangan
şi potasiu, acesta din urmă având un rol crucial în scăderea tensiunii
arteriale. De asemenea, sfecla conţine multe fibre, vitamina C,
magneziu, cupru şi fosfor. Este una dintre cele mai recomandate legume
pentru femeile însărcinate deoarece conţine mult acid folic, calciu şi
fier, dar şi vitamina E şi K. În plus substanţele sale active protejează
fătul de eventualele mutaţii genetice care ar putea apărea.
Efect antioxidant şi antitumoral
Betalaina, substanţa care îi conferă sfeclei acea culoare roşu-sângerie, deţine proprietăţi antioxidante şi antitumorale. Cu toate acestea, substanţa este sensibilă la fierbere, dar mai ales la coacere. De aceea este recomandat ca sfecla să fie consumată fie crudă în combinaţie cu alte rădăcinoase, fie fiartă în propria coajă până se înmoaie, astfel încât să-şi păstreze proprietăţile naturale. Faimosul terapeut naturist de orgine austriacă Rudolf Breuss susţinea că a tratat peste 45.000 de cazuri de cancer, având la baza teoria conform căreia boala canceroasă poate fi combătută cu o cură de 42 de zile, timp în care bolnavii beau doar sucuri naturale din legume.Terapia Breuss împotriva cancerului
În cartea sa despre tratarea cancerului cu ajutorul sucurilor de legume, vândută în peste un milion de exemplare la nivel mondial, Breuss recomandă o combinaţie de sucuri (sfeclă roşie - 100 ml, ţelină - 50 ml şi morcovi - 300 ml), care se obţine uşor cu ajutorul unui storcător electric. În opinia terapeutului, sucul de sfeclă este cel mai important deoarece blochează dezvoltarea tumorilor.Datorită vitaminelor, fibrelor insolubile, flavonoidelor, dar şi efectelor antioxdinate, sfecla roşie poate fi folosită cu succes în prevenirea şi combaterea leucemiei, cancerului colo-rectal, cancerului pulmonar şi a celui gastric. În cazul leucemiilor se recomandă consumul a 450 ml din sucul Breuss, zilnic, timp de două luni. După 15 zile de pauză, cura poate fi reluată. Conform specialiştilor, aceasta terapie nu intră în opoziţie cu niciun altfel de tratament, fie el alopat sau naturist.
Studii cu privire la efectele benefice ale sfeclei roşiei asupra cancerului au fost efectuate secolul trecut şi de către cercetătorul maghiar Alexander Ferenczi. Studiile sale întreprinse pe o perioadă de 30 ani şi publicate în diverse reviste de specialitate din întreaga lume au demonstrat proprietăţile antitumorale ale sfeclei roşii, acestea fiind mai puternice atunci când leguma este consumată sub formă de suc sau crudă, în salate.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu