Luxatia de umar este una dintre cele mai intalnite in ortopedie si apare, de obicei, in urma unui traumatism ce duce la deplasarea capului humeral afara din cavitatea glenoida.
Cele mai frecvente luxatii sunt cele antero-interne, iar cele mai rare sunt cele posterioare, care pot fi omise usor pe radiografia de fata a umarului.
Simptome
Primul simptom este durerea, urmata de imposibilitatea de a misca umarul, edem local, deformarea umarului, posibil, si senzatia de furnicatura sau insensibilitatea mainii, uneori se aude o pocnitura, a declarat Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate, potrivit ziare.com.
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic si celui radiologic efectuat in cel putin doua incidente fata si axial. Cele mai frecvente leziuni asociate sunt cele osoase, nervoase si ale coafei rotatorie.
Tratamentul
Luxatia de umar este o urgenta ortopedica si trebuie efectuata reducerea sa cat se poate de repede, uneori este necesara sedarea pacientului sau chiar anestezia generala pentru a reusi reducerea acesteia.
Cele mai folosite metode sunt:
- Procedeul Hipocrates
- Procedeul Von Art
- Procedul Kocher
- Procedeul Stimson
In unele cazuri, mai ales in cele care sunt mai vechi de sase ore, reducerea inchisa devine imposibila si atunci medicul va fi nevoit sa efectueze reducerea deschisa a umarului.
Dupa aceasta procedura este recomandata imobilizarea umarului in orteza timp de 14-21 de zile. Cand se termina aceasta perioada este recomandata efectuarea unui RMN pentru a identifica leziunile asociate ale umarului si inceperea unui program de recuperare medicala.
Nu este recomandat de a incerca manevra de reducere decat de catre un medic ortoped sau o persoana calificata pentru acest lucru, miscarile gresite pot duce la fracturi si leziuni nervoase serioase.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu