Vitamina D este vitamina soarelui

Stim cu totii ca cea mai buna sursa de vitamina D este soarele, alimentele care o contin fiind putine si concentratiile in care se regaseste sunt relativ mici. Razele ultraviolete B (UVB) determina producerea vitaminei in grasimile din epiderma, aceasta fiind apoi absorbita in organism. Vitamina D din alimente sau din suplimentele orale este absorbita odata cu lipidele prin peretii intestinali. Smogul si uleiurile minerale impiedica producerea vitaminei D in piele.

Putina lume stie ca sintetizarea vitaminei D prin expunerea la soare este influentata de culoarea pielii. Persoanele cu pielea inchisa la culoare au in general un nivel scazut de vitamina D. Pigmentul brun din piele reduce cu pana la 95% capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D prin expunere solara.

Persoanele cu pielea inchisa la culoare necesita de 5-10 ori mai multa expunere solara pentru a putea sintetiza aceeasi cantitate de vitamina D, comparativ cu persoanele cu pielea deschisa la culoare. Dupa ce pielea s-a bronzat, sintetizarea vitaminei D prin epiderma inceteaza.

Doza zilnica

In prezent se recomanda un aport de vitamina D de cel putin 200 UI pentru persoanele pana in 50 ani, cel putin 400 UI pentru persoanele intre 50-70 ani si cel putin 600 UI pentru persoanele peste 70 ani. Necesarul creste odata cu varsta deoarece pielea mai batrana produce mai putina vitamina D. Cercetarile au aratat ca atat copiii cat si adultii pot tolera 1.000 UI pe zi in conditii de siguranta, fara risc de toxicitate.

Cand este necesara suplimentarea aportului de vitamina D
Urmatoarele categorii de persoane trebuie sa suplimenteze aportul de vitamina D:
- locuitorii oraselor, in special cei din zonele intens poluate;
- persoanele care lucreaza noaptea;
- calugarii si toti cei a caror imbracaminte impiedica expunerea pielii la soare;
- cei care urmeaza un tratament cu medicamente anticonvulsive;
- oamenii cu pielea inchisa la culoare, care traiesc in climate nordice sau in regiuni innorate;
- oricine nu petrece suficient timp in aer liber si nu isi expune fata si bratele fara crema de protectie solara (macar 10-15 minute pe zi);
- obezii sau bolnavii cu afectiuni hepatice, digestive, by-pass gastric, cu boala Crohn sau cu alergii la lapte si intoleranta la lactoza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu