Ceai de tei Are o aroma placuta si dulce si un parfum inconfundabil. Daca vrei sa combati stresul folosind ceaiul de tei, sunt recomandate cure de cateva saptamani in care sa il bei in fiecare zi. Are efect de relaxare si functioneaza bine si in cazul durerilor de cap. Nici in cazul acestui ceai nu exista cercetari facute pe subiecti umani. Un studiu publicat in 2008 in "Journal of Ethnopharmacology" sustinea, insa, ca extractul de flori de tei functioneaza in cazul animalelor de laborator, reducandu-le anxietatea. Pregateste-ti un ceai aromat din 1-2 lingurite flori de tei uscate in apa clocotita si lasa la infuzat timp de 15-20minute.
Ceai de valeriana Cel mai adesea este folosit pentru cei care sufera de insomnii sau au probleme cu somnul, in combinatie cu alte plante medicinale care induc o stare de relaxare. Valeriana functioneaza ca un sedativ pentru sistemul nervos. Desi exista studii care au demonstrat efectele benefice ale valerianei, nu toate sunt concludente. Ceea ce s-a observat este ca valeriana poate ameliora strea de agitatie cauzata de stres prin scaderea pulsului si a tensiunii arteriale. Este recomandat sa bei ceai de valeriana seara, cu cel mult doua ore inainte de culcare.
Ceai de lavanda Este un ceai parfumat care induce o stare de relaxare numai prin miros. Este eficient in tratarea anxietatii, a epuizarii nervoase si a durerilor de cap. Mirosul de lavanda actioneaza rapid asupra activitatii sistemului nervos. Un studiu publicat in 2011 in "Journal of Alternative and Complementary Medicine" a descoperit ca pacientii care au inhalat ulei de lavanda au simtit mai putin stres si durere in timpul unor proceduri de acupunctura. Poti profita de beneficiile acestei plante chiar in timp ce iti prepari un ceai de lavanda, pentru ca apa fierbinte elibereaza uleiurile esentiale benefice.
Ceai de musetel Este unul dintre ceaiurile pe care le poti gasi la orice farmacie sau plafar, iar daca ai ocazia ti-l poti culege si usca singur cu atat mai bine. Musetelul este o floare cu o aroma dulce, aroape asemanatoare cu a marului si lupta nu numai impotriva stresului, dar si a starilor de rau, indigestii si insomnii. Este delicios daca este infuzat simplu, fara alte adaosuri de plante. Potrivit Universitatii din Maryland, efectele calmante ale acestui ceai nu au fost demonstrate clinic pana acum pe oameni, desi foarte multi apeleaza la el in momentele stresante. S-au facut totusi studii pe animale prin care s-a aratat ca in cantitati mici ceaiul de musetel combate anxietatea, iar in cantitati mai mari induce somnul. 3-4 cesti pe zi sunt suficiente pentru o stare de relaxare.
Ceai de menta Adesea folosesti frunzele de menta proaspata pentru preparate in bucatarie. Iti place aroma si parfumul ei revigorant, iar acum o poti folosi si pentru a combate stresul. Explicatia este simpla. Mentolul care este prezent in acest ceai actioneaza ca un relaxant musclar, iar acest lucru te va ajuta enorm in lupta cu anxietatea. Bea o cana cu ceai de menta seara, inainte de culcare si vei avea un somn mai odihnitor. 3.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu