Trucuri prin care invingi frigul

Trucuri prin care invingi frigul

Nu incalziti foarte tare casa

Cand iesim dintr-o casa incalzita in aerul rece de afara se produc unele schimbari in vasele noastre de sange, fapt care poate declansa boala Raynaud, sustine John Scurr, chirurg vascular la University College Hospital din Londra. Vasele mici de sange sufera un spasm cand sunt expuse la frig, determinand o circulatie scazuta de sange in zona extremitatilor. Acest fapt da o senzatie dureroasa de frig. Sfatul domnului Scurr este de a pastra o temperatura in casa de 18 - 20 de grade.


Beti ceai si cafea decofeinizata

Desi bautul unei cesti de cafea sau ceai este des folosita drept metoda rapida de incalzire, cofeina genereaza pierderea caldurii corpului. "Cofeina blocheaza receptorii vaselor de sange si impiedica constrictia la frig", spune Eddie Chaloner, chirurg la Lewisham General Hospital. Dilatarea vaselor de sange va genera pierderea caldurii mai rapid. Domnia sa recomanda bauturile decofeinizate, si in mod special, ceaiul de ghimbir, care are proprietati de incalzire naturale.


Nu bagati mainile in buzunare

Instinctul ne face sa mergem cu mainile in buzunare atunci cand ne este frig. Dar este mai mult bine sa le tinem afara, plimbandu-le pe langa noi, ne spune de aceasta data Tim Hutchful, presedintele Asociatiei Britanice a Chiropracticienilor. "Prin miscarea bratelor se va imbunatati fluxul de sange in zona si astfel mainile se vor incalzi.


Mancati mai multe proteine

Digestia proteinelor determina ca temperatura corpului sa creasca semnificativ comparativ cu carbohidratii sau grasimile, spune doctorul dietetician Sarah Schenker. "Pentru micul dejun este recomandat un terci de cereale cu lapte de soia, acesta fiind mai bogat in proteine decat laptele de vaca. Puteti ridica valoarea proteica a acestuia adaugand mixuri de nuci si alune sau un pic de iaurt natural."


Purtati o caciula care acopera urechile

Pierdem 30% din caldura corpului nostru prin regiunea capului, sustine dr. Andrew Camilleri, chirurg ORL la Spitalul Universitar din South Manchester NHS Trust. Atunci cand cumparam o caciula, trebuie sa ne asiguram ca ea ne acopera urechile. "Urechile sunt ele subtiri, dar au suprafete mari, loc extrem de bun pentru a se face transferul termic cu exteriorul", completeaza domnia sa.

De asemenea, nu uitati sa respirati pe nas si nu pe gura. Narile si sinusurile filtreaza si incalzesc aerul care ajunge in plamani.


"Miscativa putin" inainte de a cobora din pat

A face cateva exercitii sub plapuma va va ajuta sa va simtiti mai incalziti atunci cand veti cobora din pat, este sfatul fizioterapeutului Sammy Margo. Puteti incepe prin a misca degetele de la picioare de aproximativ 20 de ori, apoi rotiti gleznele de cate zece ori. Strangeti de cateva ori picioarele, apoi fesele. "Acest lucru va va incalzi si va activeaza circulatia inainte de a iesi de sub plapuma", ne sfatuieste doamna Margo.


Nu uitati hidratatrea pielii

Daca suferiti de eczeme sau dermatite, aplicati mai multa crema hidratanta seara inainte de culcare, spune dr. dermatolog Anshoo Sahota. "O piele inflamata pierde mai multa caldura, fapt pe care il puteti stopa cu ajutorul unei creme hidratante si bineinteles tratand inflamatiile."
Folositi incaltaminte incalzita

Picioarele sunt cele mai greu de mentinut calde, organismul reduce fluxul de sange la nivelul extremitatilor atunci cand vremea este rece pentru a asigura buna irigare a organelor vitale. In astfel de situatii, picioarele noastre sunt ca un termos, daca ne dam jos din pat cu ele reci, vor ramane reci. Pentru asta e bine sa avem o pereche de papuci incalziti, pe care i-am pus cateva minute pe calorifer. Bine este sa avem si la birou o pereche de pantofi de schimb uscati si incalziti atunci cand ajungem cu picioarele reci de pe drum.


Nu lasati sa se raceasca burta

Purtarea unei veste sau a unui brau peste stomac va poate ajuta sa invingeti frigul. "O vesta va va ajuta sa mentineti temperatura corpului", spune chirurgul vascular Eddie Chaloner. Se pare ca medicul englez s-a inspirat din traditia samurailor japonezi care credeau ca daca mijlocul este cald, atunci tot trupul este si el, cald.


Nu ramaneti inchisi in casa

In ciuda frigului de afara, mult mai bine decat sa stati in casa este sa iesiti cu prietenii. Acest lucru va va face sa va simtiti mult mai incalziti. Un studiu facut la Universitatea din Torino a descoperit ca excluziunile sociale va pot face sa va simtiti mult mai infrigurati decat daca ati merge la o petrecere intre cunoscuti.


Experientele au aratat ca subiectii care se simteau izolati din punct de vedere social, au perceput temperatura camerei ca fiind semnificativ mai mica decat era in realitate. "Cand socializam la o petrecere, suntem distrasi de la anumite activitati de controla mediul ambiant", spune Dr. Jan Wise, psiholog terapeut din Londra.


Nu va amintiti momentele fericite

Amintirile pot tine de cald, spune un studiu facut de Universitatea din Southampton, dar nu oricare dintre ele. Subiectii au fost rugati sa se gandeasca la ceva din trecutul lor si apoi sa estimeze temperatura camerei in care se aflau. Cei care si-au amintit evenimente nostalgice au simtit ca temperatura camerei este mai ridicata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu