Alimente colorate sanatoase


Astfel, toate vegetalele galbene sau portocalii (morcovi, portocale, cartofi dulci) își datorează culoarea carotenoizilor. De asemenea, vegetalele verzi, pline de frunze, sunt pline de carotenoizi, însă culoarea verde este dată de clorofilă, în timp ce fructele roșii, albastre sau purpurii (varză roșie, prune, ardei roșu, fructe de pădure etc.) conțin antociani, o altă clasă de nutrienți.
Iată, așadar, o listă a celor mai sănătoase alimente colorate!

Lămâia

O singură lămâie îți asigură necesarul zilnic de vitamina C, crește nivelul colesterolului bun și întărește simultan oasele și dinții. De asemenea, anumite substanțe din lămâie ajută la încetinirea creșterii celulelor canceroase și prezintă proprietăți antiinflamatoare.

Mazărea

Conține o cantitate echilibrată de minerale, vitamine - inclusiv zinc și fier.

Gălbenușul de ou

Conține nutrienți esențiali greu de obținut precum colina, compus care diminuează riscul de cancer de sân, în timp ce antioxidanții ajută la prevenirea degenerescenţei maculare și a cataractei.

Fasole neagră

Este ieftină și ușor de gătit. Fasolea neagră este bogată în proteine, fibre și conține și o cantitate mică de acizi grași Omega-3. Alege întotdeauna boabele mai închise la culoare deoarece conțin mai mulți antioxidanți.

Merele

Merele roșii, în special, sunt un izvor de antioxidanți. Astfel, polifenolii, un tip de antioxidanți ce se regăsesc în mere contribuie la creșterea duratei de viață și diminuează riscul de a dezvolta diferite boli de inimă.

Avocado

Este bogat în amino-acizi care contribuie la susținerea sistemului imunitar și previn diferite tipuri de cancer sau boli de inimă. De asemenea, avocado este bogat în Vitamina E, un antioxidant extraordinar pentru piele.

Caise

Sunt fructe bogate în potasiu, fibre, vitamina A, vitamina C, betacaroten și licopen. Studii recente susțin că acești compuși din caise previn bolile de ficat, precum și cancerul de ficat.

Migdale

Aceste nuci sunt o sursă bogată de grăsimi mononesaturate, proteine, vitamine și minerale esențiale. Consumă zilnic un pumn de migdale și vei ține la distanță bolile de inimă și colesterolul rău.

Zmeura

Despre acidul elagic din zmeură se spune că ar împiedica dezvoltarea celulelor canceroase, consumul de zmeură fiind recomandat celor care suferă de colesterol mărit sau boli cardiace.

Broccoli

Această legumă conține cantități impresionante de vitamina K și C și ajută, astfel, la întărirea oaselor și a dinților. Totodată, consumul regulat de broccoli este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer.

Roșii

Roșiile sunt bogate în licopen, un alt antioxidant puternic care previne afecțiunile vezicii urinare, stomacului, precum și cancerul de colon.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu