Cicoarea stimuleaza functionarea normala a metabolismului

Cicoarea este cunoscuta inca din antichitate ca leac pentru ficat si pentru digestie, dar si ca remediu puternic impotriva otravurilor. Radacina de cicoare contine vitaminele A, B, C, E si K si minerale precum potasiu, calciu, fosfor, cupru, zinc si magneziu. De asemenea, are in compozitia ei si inulina, un tip de fibra care scade riscul aparitiei cancerului de colon si mentine oasele sanatoase.

Cicoarea stimuleaza functionarea normala a metabolismului si, in functie de momentul administrarii, inainte sau in timpul mesei, stimuleaza sau taie apetitul. Datorita principiilor amare pe care le contine, cicoarea stimuleaza functiile hepatice, de aceea se recomanda in caz de hepatita acuta sau cronica, dischinezie biliara sau colici biliare.

De asemenea, poate sa refaca mucoasa intestinala afectata, in cazul bolnavilor de ulcer, si poate fi un remediu util contra calculilor renali. Cafeaua preparata din praf de cicoare prajita are acelasi gust ca licoarea din boabe de cafea, stimuleaza sistemul nervos si sporeste puterea de concentrare. Radacina plantei este indicata in obezitate, hemoroizi, diabet.

Modalitati de utilizare

Pulbere de cicoare
Se obtine prin macinarea - cu rasnita de cafea a partii aeriene. Se administreaza de 2-3 ori pe zi, cate un varf de cutit. Este un bun supliment de fier precum si un regenerator si protector al celulelor ficatului.

Pulbere de radacina de cicoare

Se obtine din macinarea radacinii si se administreaza la fel ca mai sus. Are excelente calitati depurative si efecte prebiotice.

Cafea de cicoare

Se obtine din pulberea de radacina prajita. Se prepara din 3 lingurite de pulbere prajita la 150 ml apa. Dupa ce se strecoara, lichidul rezultat se poate amesteca cu lapte. Este benefica stomacului.

Decoct de cicoare

Se obtine din radacinile si din partile aeriene, separate sau in amestec - 2-3 linguri de materie prima maruntita grosier la 750 ml apa. Se fierbe timp de 15 minute sau pana cand se evapora o treime si se consuma portionat pe parcursul unei zile.

Infuzie de cicoare

Sub forma de infuzie, se folosesc frunzele si florile uscate de cicoare. Ceaiul de frunze (3 g frunze maruntite la o ceasca de apa, cate 2 ceaiuri pe zi), combate febra, alina durerile reumatice, depureaza organismul si trateaza bolile hepatice. Infuzia de flori uscate (2 lingurite la o cana cu apa) calmeaza durerile de stomac.

Suc din radacina de cicoare

Sucul obtinut din stoarcerea radacinilor proaspete, se amesteca cu lapte (50 ml suc, 100 ml lapte) si se bea dimineata pe stomacul gol sau seara inainte de culcare. Acest suc laptos, pe langa efectele specifice cicorii, prezinta si o actiune antioxidanta puternica. De asemenea, preparatul este un bun pansament gastric alcalin, util in caz de ulcer gastric sau duodenal.

Precautii

Planta nu contine principii toxice, dar la o administrare de peste 100g de cicoare pe zi apar fenomene secundare (bradicardie).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu