Salata verde detoxifica si revigoreaza organismul

Salata verde este a doua leguma consumata la nivel mondial, dar nu multi stiu cat de buna este pentru organism. Aceasta leguma cu frunze verzi stimuleaza procesele metabolice, detoxifica si revigoreaza organismul, imbunatateste peristaltismul intestinal - ceea ce o recomanda pentru tratarea constipatiei, trateaza insomnia si anemia, si multe alte probleme medicale, asa cum veti vedea in randurile urmatoare.

Doza minima si excesul de salata verde
Cantitatea de salata verde consumata zilnic trebuie sa fie de minimum 150 grame, pe stomacul gol, inainte de fiecare masa. Salata trebuie asezonata numai cu ingrediente naturale: ulei de masline presat la rece, otet natural de mere sau suc de lamaie proaspat stors, si foarte putina sare.

Ideal este sa consumam salata la maximum un sfert de ora de la preparare, pentru ca altfel principiile sale active se deterioreaza. Nu trebuie sa se consume in paralel alimente care sa impovareze organismul cu toxine, cum ar fi carnea, prajelile, produsele de patiserie ori cu aditivi sintetici. Inlocuiti-le cu orez integral, paste fainoase, fulgi de ovaz, de grau sau de porumb.

Consumata cate 500 g pe zi, portionate inaintea meselor si dupa desert, duce la scaderea in greutate. Slabira este palpabila, verificata cu cantarul, dupa numai o saptamana de regim.

Exista, totusi, si o atentionare. Si in acest caz, abuzul este nociv. Specialistii au constatat ca excesul de salata verde - depasirea dozelor indicate mai sus sau consumarea indelungata a salatei, fara perioade de pauza poate provoca ameteli si dureri ale globilor oculari. In asemenea cazuri, regimul cu salata trebuie intrerupt si reluat dupa cel putin doua luni.

Beneficiilor frunzelor de salata verde
Frunza de salata combate multe stari anormale. Studiile au aratat ca salata verde stimuleaza procesele metabolice si constituie un aliment de revigorare si de curatire a organismului. Iata cateva beneficii ale consumului de salata verde:

1. Salata stimuleaza pofta de mancare si ajuta la obtinerea unor valori normale ale indicelui de hemoglobina, datorita continutului in vitamine si saruri minerale.

2. Combate mai multe stari anormale, printre care si stresul.

3. Substantele continute de salata stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, curata vasele de sange si regleaza activitatea glandelor endocrine.

4. Sarurile de iod previn si combat reumatismul, producand si un efect antisclerotic, daca este consumata sistematic.

5. Sarurile de magneziu, constituie un stimulent al celulelor, intarzie imbatrinirea si combat cancerul glandei tiroide, cu rol deosebit de important pentru persoanele varstnice.

6. Sarurile de fosfor au un rol plastic si dinamic. Ele se combina cu vitamina D si mentin la valori normale calciul din organism.

7. Sarurile de zinc, prezente in frunzele de salata, au efect benefic in formarea globulelor rosii, asupra glandelor genitale, a hipofizei si a pancreasului.

8. Clorofila, aflata in frunza de salata, are rol antianemic, iar aminoacizii si mucilagiile aflate in cantitate mare au un rol important in normalizarea digestiei, fiind un real ajutor contra constipatiei.

9. In afara acestui efect, substantele cu rol de hormoni au un rol deosebit de important in mentinerea integritatii pielii si a vindecarii multor afectiuni ale acesteia.

Salata imbogatita cu antioxidanti
Datorita unui profesor de la Universitatea Rutgers (SUA), salata a devenit un aliment si mai sanatos. Ilya Raskin, profesorul de biologie vegetala, a sectionat salata verde in celule individuale, si a reprodus celulele de salate imbogatite cu antioxidanti, si a creat astfel o super-salata. Acum, profesorul lucreaza pentru a imbogatii super salata cu fier, calciu si vitaminele B si D. Raskin spera ca salata creata de el sa devina in viitor cea mai cautata varietate din lume.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu