Nutritionistii recomanda consumul a doua-trei portii de peste pe saptamana pentru a obtine dozele recomandate de Omega 3 necesare organismului, iar daca aceasta cantitate este depasita, a fost demonstrat stiintific ca putem trai cu cel putin doi ani mai mult decat in mod normal. Cu toate acestea, exista persoane care pur si simplu nu pot manca peste, nu suporta gustul, nu stiu sa-l gateasca etc. Pentru aceasta categorie, exista si o solutie: sursele vegetale de Omega 3. Iata cateva:
1. Seminte sau ulei de inAcestea sunt printre sursele cele mai bogate in Omega 3 si pot fi adaugate practic in orice tip de mancare, de la iaurt, cereale si lapte, si pana la traditionala tocanita de legume. O singura lingura de ulei de seminte de in contine 7.9 mg de acizi grasi Omega 3.
2. Semintele Chia
Sunt o alta sursa bogata in Omega 3 si pot fi adaugate in salate, amestecuri, sosuri si multe alte preparate.
3. Semintele de canepa
Recomandate vegetarienilor si celor care prezinta intoleranta la gluten, semintele de canepa au o mare cantitate de Omega 3. De asemenea, sunt bogate in proteine, minerale si acizi grasi polinesaturati cum este acidul gamma-linoleic (GLA) sau acidul stearidonic (SDA).
4. Uleiul de Perilla
Acesta provine din planta numita perilla, in a carei compozitie gasim peste 50% ALA (acid alfalinoleic). O lingurita din acest ulei iti aduce aproape 9 mg de Omega 3.
5. Conopida
Pun pariu ca nu stiai ca si conopida este o sursa excelenta de Omega 3! In plus, conopida contine si alte substante nutritive benefice pentru sanatate, cum este potasiul, magneziul sau niacina.100 g de conopida aduce organismului 0.21 mg acizi grasi omega 3.
6. Hummus
Intr-o cana de hummus se gasesc circa 300 de mg de Omega 3, si nu numai datorita nautului ci si al ingredientului secret din care este facut humusul: tahini - pasta de susan.
7. Iarba grasa
O planta mai putin cunoscuta si o sursa imporntanta de Omega 3. Avand un gust usor piperat, acrisor si sarat, o portie din aceasta leguma contine cam 400 mg de Omega 3 si este bogata in calciu, vitamina A, potasiu si fier.
8. Varza de Bruxelles
O portie de varza de Bruxelles contine aproximativ 430 mg de acid alfalinoleic, adica mai mult de jumatate din cantitatea zilnica recomandata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu