Conform unor teorii, monitorul afecteaza vederea, conform altora - mai putin sau deloc. Specialistii sustin, totusi, ca ar fi greu sa stabilim o regula generala, dar exista criterii conform carora ne putem orienta, ca sa aflam ce este corect si ce nu.
Intebarea cea mai fecventa este legata de informatiile care circula in public despre faptul ca ecranul monitorului provoaca sau favorizeaza miopia, dar si aici raspunsul corect lasa loc de discutii, infomeaza portalul Factroom.
Miopia se stie ca este o boala ereditara, care se transmite adesea din generatie in generatie, de la genele stramosilor. Iar stramosii n-au privit nici la televizor, nici la calculator.
Vederea adultilor nu este afectata de monitor
Testari facute in timp asupra comportarii ochiului la adulti demonstreaza ca urmarirea, chiar indelungata, a ecranului nu provoaca miopie. Dar exista si alti factori de risc, care pot dauna sanatatii, la modul general: pozitia incorecta sau fortata a gatului, sedentarismul, lipsa aerului curat in incapere.
Este interesant ca factorii de risc sunt activi numai asupra unor indivizi. Asupra altora, nu. Daca exista o predispozitie genetica privind miopia, ea va avea aceleasi efecte asupra celor care privesc monitoare, cat si asupra celor care nu privesc.
Nu pare sa se fi inmultit numarul miopilor de cand au aparut monitoarele. Cu toate acestea, se recomanda persoanelor carora li s-au prescris ochelari... sa-i foloseasca. Ochiul nu trebuie fortat sa oboseasca nici atunci cand priveste monitorul, nici atunci cand citeste o carte. Daca oboseste, are de suferit.
Copiii si adolescentii
Altfel se pune problema la copii si la adolescenti. Dimensiunea ochiului creste odata cu restul corpului, iar cresterea dureaza aproximativ pana la varsta de 18-20 de ani. Astazi, calculatorul este aproape nelipsit in educatia copiilor. Ei il folosesc la invatarea lectiilor, la elaborarea temelor, uneori chiar pentru lectura.
Dar ochiul, atintit ideaproape la imaginea sau textul de pe ecran tinde sa creasca in volum, suplimentar fata de cresterea normala datorata dezvoltarii corpului. Aceasta crestere suplimentara favorizeaza cu adevarat miopia.
Copiilor si adolescentilor cu pedispozitie de a fi miopi (cu antecedente in familie) li se recomanda sa nu utilizeze in exces micul ecran.
Masuri de prevenire
Indiferent daca privesti la monitor sau citesti o carte, ochiul este supus oboselii, atunci cand distanta la obiect este mica. Daca ai privit prea indeaproape, este bine sa faci la fiecare 20 de minute o pauza, in care timp sa privesti la distanta, de exemplu pe fereastra. Ochiul are nevoie de aceasta relaxare.
Nu este bine sa privesti ecranul de jos in sus. Acesta trebuie sa fie cel putin la inaltimea ochilor, dar ideal ar fi sa-l pozitionezi putin mai jos. Distanta optima pana la monitor este lungimea bratului, adica 60-70 cm. Asemenea masuri previn obosirea ochiului.
Mitul cu afinele si cu morcovii
Nici afinele, nici morcovii nu sunt de folos pentru inlaturarea miopiei. Nici ochelarii nu o vindeca, dar o corecteaza. In ce priveste vitamina A, ea se gaseste in multe cruditati, nu numai in morcovi si afine. Este utila pentru protejarea ochiului impotriva imbatranirii, dar nu impotriva miopiei.
Daca esti miop, mai important ar fi sa respecti exact ochelarii prescrisi de medic si sa-i tii mereu in stare curata. In functie de natura lentileor (sticla sau masa plastica), magazinele de specialitate comercializeaza lavete speciale pentru spalarea si stergerea lentilelor. Trebuie folosite cu incredere.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu