Pomelo face parte din categoria citricelor, fiind
un hibrid intre portocala si grepfrut, si este originar din tarile Asiei
de Sud-Est. Aportul sau caloric este moderat comparativ cu al altor
fructe (42 kcal/100 g fruct), motiv pentru care poate fi consumat cu
incredere in timpul curelor de slabire. In plus, 100 g pomelo asigura
cam 50% din aportul de vitamina C (37 mg), astfel ca, alaturi de
celelalte citrice, asigura o imunitate puternica.
Despre proprietatile nutritive ale acestui fruct si despre
beneficiile pe care le aduce sanatatii aflati din randurile de mai jos.
Valorile nutritive ale fructului pomelo
Pe langa vitamina C, pomelo mai contine vitamina P (hesperidina),
constituenti ai pigmentilor antocianici (abundenti in pomelo roz si
rosu) si flavonoizi. Acestia din urma functioneaza ca niste
antioxidanti, fiindca favorizeaza absorbtia vitaminei C, controleaza
inflamatiile organismului si au proprietati antibiotice. Vitamina P este
benefica in caz de fragilitate capilara. De asemenea, potenteaza si
consolideaza actiunea vitaminei C.
Celelalte vitamine nu se afla in concentratie foarte mare.
Complexul de vitamine B este reprezentat de acidul pantotenic (vitamina
B5) si de vitamina PP (vitamina B3). De asemenea, exista si mici
cantitati de biotina (vitamina H) si acid folic (vitamina B9).
Nivelurile de vitamina A (caroten) sunt mai ridicate sau mai scazute, in
functie de soiurile de pomelo: 0,015 mg la 100 g pomelo galben pana la
0,33 mg in cazul fructului rosu sau roz.
Dintre mineralele prezente in pomelo, amintim calciul si potasiul.
Desi pomelo furnizeaza doar 20 mg calciu la 100 g fruct, acesta este
bine utilizat de organism, gratie acidului citric care ajuta la fixarea
calciului in organism. Potasiul este eficient in combaterea retentiei
hidrice din tesuturi. In fine, fibrele au particularitatea ca sunt
constituite din substante pectice, care regleaza tranzitul intestinal, detoxifica organismul, imbunatatesc digestia si mentin sanatatea organelor interne.
Proprietati antioxidante
Pomelo contine naringina, un bioflavonoid foarte valoros in lupta
impotriva radicalilor liberi, care provoaca o oxidare a celulelor si
tesuturilor din organism accelerand imbatranirea. Totodata, naringina ii
confera fructului aroma specifica. Un alt atu al acestui fruct,
limonoidele, o grupa de fitonutrienti care se gasesc in principal in
seminte si in suc, poseda o capacitate antioxidanta importanta. Astfel,
prezenta flavonoidelor, a limonoidelor, vitaminei C si a carotenoidelor
confera acestui fruct efecte benefice in prevenirea cancerului bucal, de
laringe, de faringe si de stomac.
Pomelo - benefic impotriva bolilor cardiovasculare
Naringina contribuie la diminuarea nivelurilor de
colesterol „rau”, imbunatateste elasticitatea peretilor vaselor
sangvine, creste nivelul colesterolului „bun”. Potasiul, care se gaseste
in pulpa fructului, regleaza nivelul tensiunii arteriale si previne
infundarea arterelor. Din pacate, consumul de pomelo sau de suc de
pomelo poate interactiona cu anumite medicamente. De aceea, se impune sa
cereti sfatul medicului atunci cand luati medicamente si doriti sa
mancati pomelo.
Recomandat a se consuma la micul dejun
Coaja groasa si miezul acid al fructului permit o mai buna pastrare
a vitaminei C in fruct dupa recoltare. Este de preferat sa fie pastrat
in frigider, rezistand astfel pana la 6 saptamani. Totodata, este
recomandat sa-l scoateti din frigider cu cateva ore inainte de a-l
consuma pentru a obtine maximum de suc. Aroma sa acidulata si usor amara
permite stimularea secretiilor digestive. De aceea, pentru o digestie
optima, este recomandat sa fie consumat in timpul micului dejun sau la
antreu.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu