Cel mai adesea aruncam la gunoi cojile fructelor si legumelor fara sa
realizam ca, de fapt, aruncam ce e mai bun, mai bogat in nutrienti
necesari functionarii normale a organismului. Din nestiinta, aruncam
farmacii intregi de vitamine si minerale, multi antioxidanti si fibre
alimentare.
Cojile de ceapa sunt foarte appreciate in
medicina traditionala. Ceapa, in intregul ei este un adevarat izvor de
sanatate, dar putini stiu ca straturile exterioare sunt mult mai bogate
in antioxidanti decat miezul. In caz de reumatism sau guta se recomanda,
in fiecare dimineata, cate un pahar de decoct de coji de ceapa. Ceaiul
din coji de ceapa este cel mai bun leac de tuse.
Cojile de
cartofi au mult potasiu in compozitie, flavonoide cu actiune
antioxidanta si antitumorala, vitamine din grupul B, fibre alimentare,
compusi fenolici care pot regla activitatea cardiaca. Din coaja de
cartofi bine spalata si fiarta in apa se face o fiertura care se bea ca
leac pentru hipertensiune si reumatism. In plus, cojile fierte se pot
aplica pe articulatiile dureroase sip e ranile care se vindeca greu.
Coaja
de castraveti regleaza tensiunea. Nu curata niciodata castravetii.
Contin dioxid de siliciu, un nutrient extrem de important care atenueaza
semnele imbatranirii si contribuie la consolidarea parului si
unghiilor.
Cojile de castraveti sunt bogate in enzime, vitamine A
si C, calciu, fier, fosfor, potasiu, carbohidrati. Toate acestea ajuta
la normalizarea tractului digestiv, cojile fiind, in acelasi timp, si un
bun diuretic, protejeaza ficatul si stomacul, iar aplicatiile local,
vindeca pielea afectata de detergenti si scad febra.
Cojile de
mere nu trebuie aruncate pentru ca sunt extrem de valoroase. Inainte de
orice, cojile sunt un leac excelent pentru bronsita. Daca suferi de
insomnie, o infuzie din coji de mere iti poate fi de un real folos.
Toarna o cana de apa fierbinte peste doua linguri de coji de mere, lasa
zece minute la infuzat si bea ceaiul seara, cu doua ore inainte de
culcare.
Impotriva bronsitelor si reumatismului se face un
macerat din coji de mere, bine uscate si pisate sau macinate in rasnita
de cafea. La un litru de apa, plata sau de izvor, se pun opt linguri de
pulbere si se lasa la macerat 12 ore. Se recomanda cate trei cani pe zi.
Din coji si cotoare se poate prepara un compot delicios si energizant.
Cojile
de portocale puse pe noptiera alunga insomnia. Uscate si pisate sau
date prin rasnita de cafea sunt un remediu excelent impotriva
constipatiei. Pune o lingurita de coaja pisata intr-o cana de apa
fierbinte, lasa sa se infuzeze un sfert de ora sib ea amestecu dupa masa
de pranz.
In coaja de portocale si in pielita alba se gaseste
hesperidina, care are un rol deosebit in reducerea hipertensiunii
arteriale, a colesterolului rau si proprietati antiinflamatorii. Ca sa
consumam coaja, putem prepara sucul proaspat din portocale nedecojite.
Cojile
de mere si de portocale pot fi tinute intr-un bol impreuna cu flori
uscate de camp si crengute de brad ca sa inmiresmeze natural camera in
care lucram si dormim.
Cojile de la fructe si legume contin multi antioxidanti
00:40
bronsita, coaja legume, coji de mere, coji de portocale, fructe, insomnie, sanatate, vitamine
No comments
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu