Anghinarea (Cyanara scolymus) este o leguma prea putin consumata in Romania si asta pentru ca multi nu stiu cum sa o gateasca. Este cultivata pentru solzii carnosi ai inflorescentei si receptaculul floral care sunt comestibili, fiind apreciata ca o delicatesa in gastronomie, este crescuta si ca planta decorativa datorita florilor spectaculoase de nuanta rosu-violaceu, asemanatoare cu florile ciulinilor, dar si pentru proprietatile medicinale importante si beneficiile pe care le aduce sanatatii.
Cei care o consuma in stare proaspata stiu cat de buna este in tratarea diareei, a hemoroizilor, diabetului ori a migrenelor. In scop terapeutic se folosesc si frunzele, dar si radacinile.
Cea mai buna modalitate de a va bucura de proprietatile ei este sa o gatiti la aburi, asta pentru ca va duce la pastrarea tuturor nutrientilor din leguma. Iata cateva motive pentru a consuma anghinare mai des:
Scade colesterolul
Nivelul ridicat de cianina din compozitia anghinarei asigura un nivel scazut al colesterolului LDL prin stimularea eliminarii grasimilor si mai mult decat atat, ajuta la mentinerea unei valori constante a colesterolului benefic.
Datorita actiunii intensive a anghinarei asupra grasimilor din organism, aceasta planta determina si buna functionare a sistemului cardiovascular, care este in corelatie directa cu nivelul grasimilor din sange.
Previne constipatia si cancerul de colon
Anghinarea este o sursa ideala de fibre pentru organism. Mai exact, o anghinare media are in jur de 10% din DZR unui adult, adica 10 grame.
Datorita continutului ridicat in fibre, anghinarea favorizeaza tranzitul intestinal, ceea ce ajuta la prevenirea si tratarea constipatiei. De asemenea, previne cancerul de colon.
Inulina este cea care stimuleaza dezvoltarea bifidobacteriilor si permite combaterea bacteriilor patogene. Pentru anumite persoane inulina este o cauza a flatulentei si balonarii, dar in majoritatea cazurilor ea combate dereglarile de tranzit intestinal.
Regleaza glicemia, ajuta la slabit
Anghinarea are si rolul de a tine sub control nivelul glicemiei, intrucat o dieta cu multe fibre duce la scaderea nevoii de carbohidrati. De asemenea, gratie fibrelor, tine sub control apetitul, astfel ca este ideala si in dietele de slabit.
Bogata in antioxidanti
Chiar daca nu este foarte cunoscuta, studiile arata ca aceasta contine mai multi antioxidanti decat orice alta leguma, fiind pe locul 7 pe lista celor 1000 de alimente care protejeaza celulele corpului uman.
Quercitina, rutina, antocianina, cinarina, luteolina sisilimarina sunt unii din cei mai puternici antioxidanti pe care anghinarea ii contine. Acestia previn imbatranirea celulelor, scad riscul instalarii obezitatii, stimuleaza imunitatea, previn anumite tipuri de cancer, de boli de inima.
Stimuleaza bila "lenesa"
Anghinarea ajuta la imbunatatirea functionarii bilei si este potrivita pentru consum in cazul persoanelor care au o bila "lenesa". In acest caz, pulpa de anghinare este cea mai potrivita pentru ca are un continut ridicat de antioxidanti care au rolul de a stimula procesul de functionare a bilei.
Stopeaza dezvoltarea celulelor canceroase
Extractul din frunzele de anghinare inhiba moartea celulelor sanatoase din organism si stopeaza inmultirea celor tumorale in cazul cancerului de prostata, leucemiei ori a cancerului la san.
Faciliteaza eliminarea toxinelor prin urina
Datorita efectului sau diuretic, consumul de anghinare este recomandat persoanelor care sufera de nefrite acute si cronice pentru ca mareste volumul de urina, eliminand astfel toxinele de la nivelul rinichilor dar si a ficatului.
Remediu in problemele digestive
Folosita din cele mai vechi timpuri pentru problemele de stomac, anghinarea este cunoscuta si pentru tratarea colonului iritabil, dar si a altor probleme digestive. In cazul persoanelor care sufera de sindromul colonului iritabil, administrarea anghinarei poate determina pentru perioade foarte scurte de timp o amplificare a flatulentei, care va disparea insa in cateva zile.
Regenereaza ficatul si previne cancerul hepatic
Datorita continutului mare de antioxidanti, anghinarea este indicata a fi inclusa in alimentatia celor care sufera de probleme ale ficatului. Cercetarile au aratat ca aceasta ajuta la regenerarea tesutului hepatic, motiv pentru care medicina alternativa o foloseste ca remediu pentru diferite tulburari hepatice.
Infuzia pe baza de frunze de anghinare este singura care poate stimula ficatul. Polifenolii continuti de anghinare ajuta la prevenirea cancerului de ficat provocand apoptoza celulelor canceroase.
Cum se consuma
Daca nu o gatiti imediat, cumparati anghinarea cu tot cu tulpina si o puteti pastra cateva zile la frigider. Anghinarea are un gust delicat, usor amarui, dar care, in mod bizar, odata mestecata lasa in urma o aroma dulceaga.
Se consuma tulpina si bulbul care se prepara, de obicei, la aburi, dupa ce a fost stropita cu zeama de lamaie. Este delicioasa adaugata in salate, taiata in felii. Merge foarte bine alaturi de ciuperci și masline, dar si impreuna cu branzeturi si paste.
Trebuie consumata imediat dupa preparare, deoarece anghinarea dezvolta substante toxice.
Atentie! E mai bine sa purtati manusi cand curatati anghinarea proaspata, pentru ca va innegreste mainile.
Contraindicatii
Anghinarea are totusi si unele contraindicatii. Singurele precautii sunt in cazul blocajului biliar, unde administrarea plantei poate agrava simptomele, datorita efectului sau colecistochinetic.
De asemenea, anghinarea nu este recomandata femeilor care alapteaza deoarece floarea contine o enzima ce impiedica secretia de lapte.








0 comentarii:
Trimiteți un comentariu