Modalitati de utilizare a rozmarinului ca medicament

Rozmarinul a fost folosit din Antichitate ca planta medicinala si condiment. Practica arderii de crengute de rozmarin pentru purificarea aerului in spitalele din Europa s-a mentinut pana in secolul XX.

Preparatele din rozmarin
(decoct, infuzie, macerat, tinctura, ulei esential) se folosesc cu succes in tratarea gastritelor si infectiilor gastro-intestinale, favorizeaza secretia bilei, accelereaza tranzitul intestinal, elimina gazele si stimuleaza apetitul.

De asemenea, rozmarinul este un remediu consacrat in afectiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism si artrita, are proprietati diuretice, imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.

Pentru uz extern, rozmarinul este folosit in activarea microcirculatiei sanguine la nivelul pielii capului. Combate alopecia, seboreea, iar prin proprietatile cicatrizante, antiseptice si antimicrobiene intervine in vindecarea unor dermatoze, plagi deschise, rani purulente, raie si intepaturi de insecte.

Modalitati de utilizare a rozmarinului ca medicament

1. Pentru inlaturarea anemiei - condimentati mancarurile (atunci cand sunt caldute, nu fierbinti) cu mult rozmarin: el are un efect tonic si ajuta la o mai buna asimilare a fierului.

2. Instabilitate emotionala (care este strans legata de instabilitatea meteorologica) - se recomanda sa luati, pe nemancate, cate o lingurita de rozmarin maruntit (care se tine sub limba 15 minute inainte de a fi inghitit). El are efecte psihostabilizante puternice, fara insa a induce acea stare usor euforica (specifica maghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are acelasi efect de calmare a emotiilor.

3. Contra hipotensiunii si pentru stabilizarea tensiunii arteriale - se recomanda administrarea a 2-3 lingurite de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O cura tine minimum 14 zile, rozmarinul luandu-se in trei reprize: dimineata, la pranz si seara.

4. Contra asteniei si a starii de slabiciune - se prepara o tinctura din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat si un pahar de apa. Ingredientele se amesteca bine si se lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care se strecoara, preparatul obtinut punandu-se in sticlute bine inchise, care se tin la loc intunecos. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

5. Pentru intarirea memoriei - se ia tinctura de rozmarin, preparata ca mai sus. Se ia dimineata si seara o lingurita diluata intr-un pahar de apa, pe stomacul gol. Cura dureaza patru luni.

6. Contra paraliziei faciale - se tin comprese cu apa calduta, in care au fost diluate cateva linguri (4-5 linguri la un pahar de apa) de tinctura de rozmarin, obtinuta dupa reteta de mai sus.
Dupa unii terapeuti, eficienta creste foarte mult daca adaugam in aceasta apa si 10 picaturi de ulei de cedru.

7. Contra ridurilor si a ofilirii tenului - se pun cataplasme din doua linguri de rozmarin maruntit, amestecat cu apa calduta si invelit apoi in tifon. Chipul va capata vigoare si stralucire si va fi protejat de capriciile vremii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu