Efectele negative ale consumului de cafea

Există multe persoane care beau cafeaua doar pentru aromă sau ocazional, însă există și dependenții de cofeină, care au nevoie de cafea ca de aer. 
Cei dependenți nu pot concepe să-și înceapă ziua fără o ceașcă de licoare neagră, astfel că lipsa cafelei din organism se manifestă prin simptome nu tocmai plăcute: dureri puternice de cap, somnolență, moleșeală și lipsă de energie.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard, pentru a avea efecte benefice, cafeaua trebuie consumată cu moderaţie, iar prin acest termen ei înţeleg 500 ml de cafea pe zi! Medicii gastroenterologi sunt însă mai ponderaţi.
Ei spun că şi cantităţile mici de cafea pot pune probleme celor care suferă de afecţiuni gastrice, precum gastrita, refluxul gastroesofagian sau ulcerul gastro-duodenal. În cazul acestor persoane, licoarea este interzisă. Cafeaua poate dăuna şi celor care suferă de aritmii cardiace, putând duce la palpitaţii.
Iată, așadar, câteva dintre efectele negative ale consumului de cafea, atunci când acesta este exagerat!

Efectele negative ale consumului de cafea - poate crește tensiunea arterială

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au demonstrat că un consum ridicat de cafea duce la creşterea tensiunii arteriale, la stimularea inimii şi la creşterea frecvenţei respiraţiei.

Efectele negative ale consumului de cafea - provoacă insomnie

Acest efect secundar nu apare la toţi consumatorii de cafea, el depinde de toleranţa fiecărui individ la cofeină.
Cofeina are un timp de înjumătăţire (timpul în care cantitatea iniţială se reduce la jumătate) de 6 ore, ceea ce însemnă că ea este eliminată din sistem abia în 24 de ore. Prin urmare, dacă bem o jumătatea de cană de cafea la ora 8 dimineaţa, la ora 20 vom avea în corp 25% din cofeina consumată.

Efectele negative ale consumului de cafea - provoacă dependență și sevraj

Cofeina este absorbită de către organism în 45-60 de minute, iar durata efectului este destul de lungă, motiv pentru care îţi poate afecta somnul. Dacă îţi ia mai mult de 30 de minute să adormi, încearcă să nu mai bei cafea după masa de prânz. Acest lucru este valabil şi pentru alte băuturi care conţin cofeină, precum ceaiul verde sau cola.
Sevrajul se manifestă sub formă de dureri de cap, iar acestea apar de obicei atunci când nu se bea cafea după o perioadă lungă de timp în care s-a consumat zilnic.

Efectele negative ale consumului de cafea - stări de agitație și iritabilitate

Palme umezite, bătăi intense ale inimii, agitaţie, irascibilitate, toate acestea sunt semne care indică faptul că ai consumat o doză prea mare de cofeină. Din această cauză nici nu ai cum să-ţi astâmperi starea de nervozitate. Singura soluţie este aceea de a reduce treptat consumul de cafea pentru a evita apariţia stării de moleşeală, a oboselii şi a durerilor de cap.

Efectele negative ale consumului de cafea - poate provoca arsuri stomacale

Refluxul gastro-esofagian are loc când sfincterul (o structură musculară circulară) permite acidului din stomac să revină în esofag, cauzând senzaţia neplăcută de arsură. În cazul în care bei în mod constant cafea şi ai arsuri stomacale este posibil să existe o legătură între cele două. Cofeina relaxează muşchii sfincterului, ceea ce permite întoarcerea acidului din stomac în gât. Pentru a vedea dacă într-adevăr cafeaua este cea care cauzează arsurile stomacale, renunţă la cafea pentru cel puţin o săptămână.

Efectele negative ale consumului de cafea - deshidratează

Atunci când urina este de un galben închis sau chiar portocalie înseamnă că organismul tău este deshidratat. Cafeaua este un diuretic care poate duce la deshidratare prin creşterea cantităţii de urină eliminată. Astfel, cu cât pierzi mai multe fluide din organism, cu atât riscul de a te deshidrata este mai mare. Totuşi, acest lucru se poate întâmpla doar în cazul în care consumi mai mult de 500 mg de cafea, aşadar încearcă să nu bei mai mult de 2 ceşti pe zi.

Efectele negative ale consumului de cafea - reacțiile variază de la o persoană la alta

Consumul de cafea poate fi benefic pentru o persoană şi toxic pentru alta. De exemplu, cei care sunt de obicei stresaţi trebuie să se ferească de acest stimul extern, care nu va face decât să le „întindă” suplimentar nervii şi să le pună inima la „galop”. Dacă vă doare capul şi aveţi probleme de concentrare în zilele în care nu beţi cafea, este foarte probabil că suferiţi de aşa-zisa dependenţă.
Specialiştii spun însă că dependenţa de cafea nu există, de fapt. Organismul se adaptează repede lipsei de cafeină, iar suplimentele de magneziu sunt de ajutor în acest sens.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu