Usturoiul intinereste ficatul si previne bolile arteriale

Usturoiul scade tensiunea arterială crescută

Este cultivat pe scară largă încă din Egiptul antic, iar romanii îl utilizau pentru prevenirea bolilor contagioase. În bucătăria românească este cunoscut ca un condiment tradițional. Nu toată lumea știe însă că poate, printre altele, să reîntinerească ficatul sau să prevină bolile arteriale.
Allium sativum, cunoscut sub numele de usturoi, este folosit în aproape orice preparat culinar, fiind de nelipsit în bucătărie. Cei mai în vârstă obișnuiesc să mănânce câte un cățel de usturoi zilnic, pentru că "e bun la sănătate". Au dreptate, însă cât de bun este?

Cel mai puternic antibiotic

Sub formă de aliment pur, usturoiul este cel mai puternic antibiotic din lume. Germenii de răceală, gripă au viroză nu au șanse de supraviețurire în prezența sucului său. În același timp, combate infecțiile și degajează bronhiile, sinusurile și plămânii.

Eficient împotriva streptococilor

Usturoiul este bogat în germaniu și seleniu organic, conține "ajeola", o subtanță ce diluează sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor și are peste o sută de compuși ai sulfului. S-a descoperit că usturoiul distruge streptococii care cauzează scarlatina, difteria și inflamarea învelișului inimii.

Previne bolile arteriale

Consumul rădăcinii acestei plante are o puternică acțiune în limitarea efectelor coagulării sângelui cu un conținut mare de colesterol.

Scade tensiunea arterială crescută

Se vehiculează că usturoiul a fost găsit de sute de medici ca fiind remediul ideal pentru scăderea hipertensiunii, însă nimeni nu știe exact de ce. Unii doctori cred că ar dilata arterele, scăzând astfel presiunea, alții se bazează pe puterea usturoiului de a înlătura diferite infecții, şi, prin urmare, de a reduce tensiunea scăzută.

Reîntinerește ficatul

Usturoiul are capacitatea de a detoxifia prin eliminarea bacteriilor putrefactive din intestine, ajutând în acest mod ficatul să se odihnească. Este cunoscut și ca un stimulent puternic al sucurilor gastrice și ajută la stimularea și intensificarea fluxului sangvin din ficat.

Adjuvant în diabet

Deși nu vindecă diabetul, s-a descoperit că usturoiul scade glicemia, putând fi astfel folosit pentru a controla diabetul.

Leac pentru bolile de stomac

Luat cu regularitate, poate vindeca bolile de stomac și intestine, allicina din usturoi stimulând pereții acestuia pentru a secreta enzime gastrice. Cum însă, luat de persoane bolnave, poate irita stomacul, medicii recomanda diluarea acestuia, fie în ou și lapte, fie prin consumarea lui în formă gătită. Poate calma stomacul și folosit extern, în cataplasme și băi pentru mâini și picioare. Încă din antichitate, era folosit pentru eliminarea gazelor, a crampelor și a simptomelor de inflamaţie.

Ajută în contipație

Amestecat cu ceapă, lapte și iaurt și consumat în moderație, usturoiul poate rezolva problema constipației.

Eficient în problemele nasului și ale gâtului

Este un atiseptic puternic în infecțiile la ochi, nas, gât și urechi, dar are efect curativ și asupra bolilor cronice ale aparatului respirator superior.

Ajută în problemele aparatului genital feminin

Usturoiul poate rezolva o serie largă de afecțiuni, precum crampele, iritabilitatea, balonarea, grețurile, sensibilizarea dureroasă a sânilor. În acealși timp, stimulează fluxul menstrual. Datorită puterii de absorție a vitaminei B1, poate alunga grețurile matinale și sindromul premenstrual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu